events

Boero opens its doors: the residential complex is now open in Genoa

On the morning of Wednesday May 4, 2022, the inauguration of the social housing complex built in the area of the former Boero paint factory took place in Molassana. Barreca & La Varra realised the architectural project and took care of the artistic direction of the building site for DeA Capital sgr through its Liguria Social Housing Fund.

In the presence of the Councillors Pietro Piciocchi (representing the Mayor Marco Bucci) and Simonetta Cenci of Genoa City Council, the President of the Media Val Bisagno Municipality Roberto D’Avolio and the Councillor Lorenzo Passadore, the inauguration took place with the traditional ribbon-cutting ceremony.

The ceremony was also attended by all the players involved in the project: DeA Capital Real Estate SGR S.p.A. with the Liguria Social Housing Fund team, CDP Immobiliare SGR S.p.A. of the Cassa Depositi e Prestiti Group, the Fund’s reference investor, the Milan-based architecture firm Barreca & La Varra, which designed the project with Gianandrea Barreca and Giovanni La Varra, Fondazione Housing Sociale FHS, the Fund’s technical and social advisor, and all the companies that actually carried out the work.

The real estate initiative, which made it possible to build 140 new flats in social housing for families with housing problems, was carried out by DeA Capital Real Estate SGR through its Liguria Social Housing Fund, whose qualified investors include the Fondo Investimenti per l’Abitare managed by CDP Immobiliare SGR S.p.A. (Cassa Depositi e Prestiti Group), together with other Ligurian entities such as Fondazione Carispezia, Compagnia di Sanpaolo, Fondazione De Mari, and other institutional investors.

Gianandrea Barreca, born in Genoa, and Giovanni La Varra, say: “In our project the ground floor is of great importance: the transition from public space to the “community” space – the green area around which the four residential buildings are organised – becomes gradual, the open spaces are connected and permeable, the garden belonging to the residence is a space open to the neighbourhood. The internal distribution of the flats includes different types of cuts, all with loggias and balconies of different sizes, designed to project the domestic environment outwards. We then studied the design of the facades and their colours in depth: the different sizes and layout of the balconies on the various floors, together with the use of different materials for the parapets, create a particular dynamic effect within a more regular and rational general design. Careful analysis of the context led to the identification of different shades of grey and beige to harmonise with the surroundings.

EX-BOERO SOCIAL HOUSING PROJECT

DOWNLOAD THE PRESS RELEASE

photo credits: Barreca & La Varra, Video Production