offices

via Pisani

A new glass façade redesigns a building from the 1970s in the continuous curtain that forms the entrance to the Central Station.

Via Vittor Pisani consists of a set of buildings with extremely compact and rigorous facades, where modularity and perspective alignments of the fronts build the access to Piazza Duca d’Aosta.

The intervention is configured as a restoration and conservative renovation, and the principles that contribute to the development of the project are: confirmation of the tripartite division of the building in basement, body, crowning; application of a new metric of the building through a movement of the façade plans that react to the light and to the perception in motion; maintaining continuity with respect to the flows (porch on the ground floor) and alignments with adjacent buildings; masking of the existing parapet-beam system through the superposition of the new glass facade; modularity of opaque elements and glazed elements.

The ground floor of the building, in continuity with that of the adjacent buildings, has a triple height porticoed area where the main entrance is located – also subject to redesign – which will be treated with a strong representative character and in line with the new image of the building. The facade of the entrance lobby and of the spaces adjacent to it will be rethought both with the intent to lighten its appearance and increase the quality of the interior spaces, and with particular attention to how it will be perceived by the street, amplifying the relationship between interior and external not present in the current architectural configuration.

via Pisani