residences

Via Fontana

A wooden cylinder and a "vegetable" cube host residences where before there was a multi-storey car park, in the center of Milan.

The proposed project is configured as a demolition and reconstruction, with a view to creating a single integrated building composed of a “cube” (building A) and a “cylinder” (building B) which have separate entrances and contain 27 and 12 apartments respectively.

The building is a former multi-storey car park built in the sixties inside a Milanese block, and composed of two distinct bodies, one cylindrical which contains the helicoid of ascent and one “cubic” of four floors. In the basement of building A and in the ground floor of both buildings, the project also includes spaces for office use. The choices made from the point of view of façade cladding have a double objective: first of all to guarantee the efficiency and sustainability of the cladding elements in order to enhance the building’s energy containment character; secondly, to differentiate the character of the two buildings which, by sharing some cladding materials, are also, in other respects, differentiated.

Via Fontana